spacer
Contact Fondslijst Deelnemers beurs 1998-2006 Archief Linksvooraf

2006

2005

2004
» Gillessen
» Beunis

2003

2002

2001

2000

1999

1998

o Home

toptop top

 

file:\\ druksel \ archief \ 2004 \ Nieuwsbrief

DRUKsel 2004
een beurs van boekenmakers, bibliofiele drukkers en kleine uitgevers

zaterdag 17 en zondag 18 april 2004, in de Leopoldskazerne Charles de Kerchovelaan (nabij het Citadelpark), B-9000 Gent van 11 uur tot 18 uur

Druksel vzw organiseert in Gent voor de zevende maal een beurs van boekenmakers, bibliofiele drukkers en kleine uitgevers en bewijst daarmee dat de marge actief blijft. Druksel wil aantonen dat de 'reguliere' boekenproductie, slechts een fractie van het werkelijke aanbod is.
Er zijn de eigenzinnige uitgevers die weten dat wat ze brengen slechts een klein publiek kan bereiken maar beseffen dat het belangrijk is dat ook de dissidente stem gehoord wordt.
Er zijn de drukkers die de trots van het ambacht willen hooghouden.
Er zijn er die steeds op zoek zijn naar het jonge of het nieuwe, het onverwachte. Zij die het doen omwille van de schoonheid, de vreugde. Zij die zichzelf vol trots amateur, dilettant noemen.
DRUKsel blijft die eigenzinnige en unieke plaats binnen de republiek der letteren. Dat wordt aangetoond niet alleen door het aantal deelnemers uit binnen- en buitenland maar ook door de kwaliteit van de boeken én door de verwachtingen van het publiek dat op zoek is naar het relevante, het schone.
Op zaterdag worden lezingen gehouden door de dichters Albert Bontridder, Martin Reints en Leo Gillessen (15.00 uur). Om 16.30 uur stelt uitgeverij P het boek 'Gallische reis' van de Latijnse schrijver Rutilius voor.
Zondag staat in het teken van de vormgever en typograaf Karel Beunis (1933-1983). Hij heeft mee het gezicht van de uitgeverij 'De Bezige Bij' bepaald. Niet alleen door de introductie van de pocketvorm maar ook door zijn vormelijk werk: zijn boekomslagen bepaalden mee het moderne karakter van het fonds. Op Druksel is een kleine tentoonstelling te zien van het werk van Karel Beunis en J. Cursto -deze laatste blijkt belangijker geweest te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Hier zal blijken dat een Karel Beunis-boek niet altijd een Karel Beunis-boek is. Er worden op zondag 15.00 uur drie lezingen aan zijn werk gewijd: Gert-Jan Bouma, Sjaak Hubregtse en Jan de Jong belichten elk een aspect uit de carrière van Karel Beunis.
Van 1 tot 17 april loopt in de stadsbibliotheek van Gent (Graaf van Vlaanderenplein) het eerste deel van de tentoonstelling met boeken van Karel Beunis. Hier wordt de beurs zelf ook aangekondigd.
DRUKsel wordt gesteund door de Stad Gent, het Museum voor Schone Kunsten, de provincie Oost-Vlaanderen, het Vlaams Fonds voor de letteren, Kaasmakerij Het Hinkelspel, Erfgoeddag vzw.


De deelnemers:
Alain Valet (Arlon) ; Atalanta (Utrecht) ; Atelier grotesque (Amsterdam) ; Balta (Amsterdam) ; De beuk (Amsterdam) ; Black Label (Antwerpen) ; De buitenkant (Amsterdam) ; Carbolineum pers (Wildert) ; Christiane Claeys (Nazareth) ; Coracle press (Clonmel, Tipperary, Ireland) ; Desolation row (Leiden) ; Diederick van Kleef (Amsterdam) ; Druksel (Gent) ; Duizend & een (Amsterdam) ; Dwb (Leuven) ; Editions des Cendres (Paris) ; Editions Saint-Jacques (Amsterdam); Editorial Krausse (Chulilla, Spanje) ; En er is (Leuven) ; Ergo pers (Gent) ; Factor 44 (Antwerpen) ; Editions Fanlac (Périgueux) ; Freon (Bruxelles) ; Gagarin (Waasmunster) ; Het gonst (Antwerpen) ; De grafiekdrukkerij (Amsterdam) ; Guido Vermeulen (Brussel) ; Hoenderbossche verzen (Uden) ; Huis clos (Oude Tonge) ; Hybriden Verlag (Berlin) ; IJzer (Utrecht) ; James Renier (Eindhoven) ; Jan van Eyck Academie (Maastricht) ; Jannink (Paris) ; J.P. De Paepe (Brugge) ; De klaproos (Delft) ; Krautgarten (Sankt-Vith) ; Lachienne (Lille) ; De leguaan (Amsterdam) ; Lidwiene Vermeij (Enschede) ; Lies Verdenius (Amsterdam) ; Linodruk (Amsterdam) ; Literarte (Kessel-Lo) ; Luc Fierens (Weerde) ; Marijke Schreurs (Brussel) ; Nieuwzuid (Kessel-Lo) ; Pampiere werelt ('s Gravenwezel) ; Peninsula (Eindhoven) ; P (Leuven) ; Peter De Jong (Den Hoorn) ; Plaizier (Brussel) ; Plantin genootschap (Antwerpen) ; Poëziekrant (Gent) ; Rekto Verso (Gent) ; Revolver (Antwerpen) ; Roger Vandaele (Antwerpen) ; Rotkop (Antwerpen) ; Sea Urchin Editions (Rotterdam) + The end is here (Michigan, USA) ; Sjolsea (Amsterdam) ; De sneeuwstorm (Amsterdam) ; Stichting De roos (Amersfoort) ; Stichting Drukwerk in de marge (Den Haag) ; Tortuca (Tilburg) ; Touched press (London) ; Het trage vuur (Gent/Leiden) ; Transsignum (Paris) ; Ubicumque (Antwerpen) ; Wagner & van Santen (Sliedrecht) ; De weideblik (Varik) ; Willy De Backere (Gent) ; De witte raaf (Brussel) ; Yang (Gent) ; Yves Gevaert (Brussel) ; De zingende zaag (Haarlem)

Zonder de anderen tekort te willen doen, vestigen we toch de aandacht op een aantal uitgevers. Hiermee willen we slechts de rijkdom en de verscheidenheid van de beurs aantonen. Van boekhistorisch belang is de nieuwe uitgave van 'De Carbolineum Pers', "N.V. De Praetere S.A.", een collectie brieven die een nieuw licht werpt op de reputatie van Julius De Praetere.
'Editions des Cendres' uit Parijs brengt zijn collectie rond de 'fous littéraires' ; de boeken rond Valery Larbaud (ook de correspondentie met Stols) en een selectie literatuur uit de negentiende en twintigste eeuw.
'Editions Fanlac' uit Périgueux toont haar boeken van o.a. John Berger, Pierre Seghers, Marcel Béalu en over Elisée Reclus.
Uitgeverij 'De weideblik' brengt niet alleen dierengedichten mee naar Gent maar ook een editie van Jan Montyn, deze is ook in België gekend door zijn levensverhaal dat door Dirk Ayelt Kooiman geschreven werd.
Er is 'Yves Gevaert' uit Brussel die belangrijke kunstenaarsboeken van Stanley Brouwn, Daniel Buren, Rodney Graham, Jan Vercruysse, e.a. heeft uitgegeven. Zijn fonds is een standaard voor en van de hedendaagse kunst. Zijn catalogus toont aan hoe een museum in boeken kan leven.
In dezelfde categorie zijn er James Renier en 'Peninsula' uit Eindhoven die voor de Drukselmap een bijzondere prent hebben uitgegeven. Bij deze uitgeverij/galerie is werk verschenen van o.a. Armando en Peer Veneman.
Diederick van Kleef en Peter Dejong bewegen zich met plezier in de marge: beiden zijn kunstenaars én boekkunstenaars die het beeldend werk binnen hun boeken integreren, niet als illustratie maar als wezenlijk onderdeel ervan. Ook Balta brengt op een frisse manier haar eigen visie op de boekvorm.
'De sneeuwstorm' noemt zichzelf een kleine uitgever onder de allerkleinste, is daar trots op en weet ook dat de club der kleine uitgevers alleen maar kan groeien. De reguliere uitgevers richten zich immers op de modale lezer. Terwijl er nog zoveel heerlijke dingen mogelijk zijn.
Zoals "Beroofd door de ruimte", een verzameling teksten van de Belgische schrijver Henri Michaux die door Ben Schot van uitgeverij 'Sea Urchin Editions' gebracht wordt. Hij brengt ook de nieuwste "Destroy all monsters-"cd van Mike Kelley en Cary Loren mee.
'Uitgeverij Hoenderbossche verzen' brengt nieuwe gedichten van professor Martien J.G. de Jong, terwijl "De beuk" een nieuwe bundel brengt van de gepensioneerde antiquaar Anton Gerits.
'Tortuca', het tijdschrift dat op een bijzonder spirituele manier beeldende kunst en literatuur samenbrengt, zal zijn laatste nummer aanbieden. De abonnees van 'Yang' kunnen hun premieboek 'Memo Barthes' op de beurs afhalen en 'Rekto Verso' presenteert zich voor de eerste maal op Druksel.
'Uitgeverij De buitenkant' heeft een volledig nieuwe editie van het standaardwerk van Ernst Braches "Het boek als nieuwe kunst" uitgebracht. Met een nieuwe vormgeving waarin Lan Ying en Bram de Does hun talenten hebben geïnvesteerd.
Tien jaar bestaat de 'De klaproos' van Marja Scholtens. In de Zeeuwse bibliotheek wordt ze daarom van 16 april tot 5 juni gefêteerd. Niettegenstaande dit, zal ze ook op Druksel aanwezig zijn met haar jubileumuitgave "Zeelandschap" met gedichten van Hans Warren. En dan ook nog …: de anderen. Te zien op Druksel. Van 11 tot 18 uur. De inkom is vrij.
Ter gelegenheid van de beurs verschijnen bij DRUKsel twee nieuwe boeken. 'De tuinen van Naxos' van Albert Bontridder, wiens naam onlosmakelijk verbonden is met het tijdschrift 'Tijd en mens' en dus ook met schrijvers als Hugo Claus, Jan Walravens en een kunstenaar als Corneille, is een bespiegeling over wat de mens is, wat hij bereikt heeft. Het is een bijwijlen bitter besef. Van Martin Reints verschijnt de bundel 'Ballade van de winstwaarschuwing'. De cyclus bestaat uit twee lange gedichten: een Ayler-variant, gebaseerd op de free-jazzmuzikant Albert Ayler en een variatie geïnspireerd door het werk van Olivier Messiaen. Beide boeken verschijnen in een oplage van 126 exemplaren en kosten 13 euro.
Voor de zesde maal wordt een DRUKselmap aangeboden: een verzameling gegevens over de participanten aan de beurs. Deze map is een registratie van wat in de marge van het culturele leven gebeurt. Ze kost 10 euro.

html by Tankred
version 2.2 - © Druksel